Unikulkijat
Unikulkijat tai lyhyemmin kulkijat ovat maan alkujumalatar Gaian luomia antropomorfisia (ihmistenkaltaisia) olentoja, jotka kykenevät kontrolloimaan unia. He ovat eräänlaisia unien suojelijoita ja portinvartijoita, joiden tehtävänä on pitää huoli, etteivät painajaiset pääse kuolevaisten maailmaan. Tarkoituksensa hylännyt kulkija taantuu poikkeuksetta hitaasti itse painajaiseksi - pahantahtoiseksi uneksi, joka voi kuolevaisten maailmaan päästessään ottaa fyysisen hahmon. Radikaali muutos on kuitenkin vaikea ja voi viedä useita vuosia.

Kulkija on eräänlainen vartija, joka kiertää unissa ja pitää huolen siitä, että kaikki on hyvin. Osa heistä ei kuitenkaan tiedosta kykyään tai todellista tehtäväänsä ennen itsetietoisemman lajitoverin kohtaamista. Tietämys kyvyistä ei kuitenkaan takaa velvollisuuksien tuntemista - moni tyytyy hallitsemaan omia uniaan, osaamatta silti liikkua unimaailmassa.

Unien vartiointi on lähtökohtaisesti suuri kutsumus, ei opeteltu ja järjestäytyneesti organisoitu työtehtävä. Osalla kutsumus on vahvempi kuin toisilla - ja he, joiden kutsumus on heikompi, ovat myös taipuvaisempia kääntymään pahaksi ja kärsimään tekojensa seuraamukset. Yleensä kulkijan perusluonne kertoo, mihin suuntaan hän on enemmän kallellaan. Kaikki unikulkijat eivät ole jakautuneet mustavalkoisesti hyviin ja pahoihin, sillä on olemassa myös heitä, jotka eivät varsinaisesti jaksa tai halua vaivautua vahtimaan yhtään mitään. Heitä ei kiinnosta, miten muiden unissa käy.

Kun kulkija on sisällä toisen unessa, hän ei saa missään tapauksessa näyttäytyä unen näkijälle tai vaikuttaa uneen radikaalisti. Pieniä muutoksia on sallittua tehdä, ja mikäli painajainen ilmestyy uneen, kulkija voi herättää nukkujan ja ajaa painajaisen takaisin unimaailman pimeimpiin kolkkiin.

Unikulkijat voivat vaikuttaa tavallisesta ihmisestä hyvin laiskoilta ja uneliailta tyypeiltä, jotka voisivat viettää suurimman osan ajastaan uinuen. Lisäuni onkin kulkijoille herkkua, sillä yölliset väännöt painajaisten kanssa vaativat veronsa. Kulkija ei yleisesti ottaen ole se menevin tyyppi, joka jaksaa juhlia ja juosta asioita hoitamassa - enemminkin se, joka jäisi mieluiten kotiin peiton alle ottamaan rennosti pyjamat päällä.
Kyvyt
Hereillä ollessaan kulkijat eivät eroa juuri mitenkään tavallisista ihmisistä. Ainoa ero on, että valvetilastaan huolimatta he voivat edelleen hallita toisten unia. Tämä vaatii kuitenkin täydellistä keskittymistä kontrollin säilyttämiseksi; toisten unien hallitseminen valveilla edellyttää erikoisosaamista ja useiden vuosien harjoittelua. Kulkijat voivat myös auttaa muita nukahtamaan tai heräämään - he ovat tosielämän nukkumatteja. Kulkijoita on ympäri maailmaa, ja he ovat melko hyvin turvassa metsästäjiltä. Suurin osa muiden lajien edustajista ei tiedä mitään unikulkijoista.

Kun painajainen leikkii nukkujan kanssa, unikulkija tyytyy useimmiten herättämään uhrin ja kääntämään tällä tavoin painajaisen huomion muualle. Mikäli kulkija kuitenkin joutuu taisteluun painajaisen kanssa, siitä voi tulla verinen ja pahimmillaan fyysisiä ruhjeita - myös nukkujalle - aiheuttava kampppailu.

Unessa kulkijoilla on käytössään rajattomasti mahdollisuuksia, joita rajoittaa korkeintaan mielikuvitus. He kykenevät esimerkiksi ottamaan minkä hahmon haluavat - useimmat ovatkin mieltyneet johonkin tietynlaiseen ulkomuotoon.
Lisääntyminen
Kulkijan kyvyt ovat periytyviä, mutta ne voivat hypätä useiden sukupolven yli. Näin ollen ei ole varmaa, että kahden kulkijan jälkeläinen hallitsisi vanhempiensa lahjat - ja mahdollisuus pienenee entisestään, jos toinen vanhempi on puhdasverinen ihminen. Toisaalta kulkijan lahja saattaa pysytellä piilevänä ja herätä vasta myöhemmin, esimerkiksi painajaisen kohtaamisen myötä.

Suvussa täytyy aina olla unikulkija, jotta kyky voi periytyä eteenpäin; kahden puhdasverisen ihmisen jälkeläisestä ei voi tulla unikulkijaa. Kulkijoiden määrä on puhtaasti kytköksissä unimaailman tapahtumiin. Mikäli painajaiset ovat päässeet valloilleen, yhä useamman piilevät kyvyt heräävät ja vaistot ottavat vallan. Toisin sanoen unikulkija tarvitsee vain harvoin opastusta taitojensa käyttöön itsessään. Kehittäminen esimerkiksi lajitoverin avulla ei kuitenkaan ole ennenkuulumatonta. Unikulkijoista ei ole saatavana juuri mitään tietoa ihmismaailmassa. Suurin osa kulkijoista unohtaa kykynsä heti herättyään, sillä vain voimakkaimmat tiedostavat taitonsa myös valveilla.
Painajaiset
Painajaiset ovat useimmiten harmittomia unia, joista herää itse tai kulkijan avustuksella. Pahat unet käyttävät ravinnokseen ihmisten pelkoa ja suorastaan ahmivat pakokauhua itseensä. Ihmisen pelon ruokkiessa painajaisia nuo voimistuvat ja pahimmassa tapauksessa muuttuvat niin voimakkaiksi, että kykenevät satuttamaan nukkujaa todellisuudessa. Painajaiset pääsevät kuitenkin vain harvoin voimistumaan näin paljon, ja väkevimmät niistä on on vangittu jo vuosituhansia sitten unimaailman syövereihin.

Painajaiset saavat yleensä alkunsa nukkujan peloista. Joksus harvoin unikulkija voi itse muuttua painajaiseksi, mikäli hänellä on siihen taipumuksia. Painajaiseksi muuttumisen voi kuitenkin välttää näistä taipumuksista huolimatta. Ihmisen omasta pelosta syntyneet painajaiset yleensä jäävät harmittomiksi ja kuolevat ajan myötä pelon hiipuessa ilman uutta energianlähdettä. Pelosta syntyneet painajaiset eivät kykene vahingoittamaan uneksijaa oikeassa elämässä. Näin ollen vain harvat kulkijasta painajaiseksi muuttuneet yksilöt pääsevät käsiksi nukkujaan.

Painajaiseksi muuttuva unikulkija menettää prosessin edetessä kykynsä ja jää unimaailman vangiksi. Näin ollen keho ei enää kykene heräämään oikeassa maailmassa ja kuolee muutamien päivien sisällä.

Mikäli painajainen pääsee ihmismaailmaan, saa tuo automaattisesti fyysisen olomuodon, joka on sidoksissa unimaailmassa käytettyyn muotoon. Mikäli painajainen esimerkiksi vahingossa vedetään unimaailmasta ihmismaailmaan, näyttää tuo täysin samalta kuin unimaailmassa ollessaan. Koska unimaailma toimii mielikuvituksen avustuksella, painajainen ei kykene elämään Maassa, mikäli sen ruumiinrakenne ei kestä muuttuneita olosuhteita. Fyysisen hahmon ottanut painajainen on myös mahdollista surmata.
Vertailu
HYVÄT PUOLET
- Kykenevät nukahtamaan ja heräämään sormia napsauttamalla.
- Voivat auttaa muita nukahtamaan tai heräämään - tosielämän nukkumatteja.

HUONOT PUOLET
- Joskus nukkuminen ei tuo toivottua lepoa yön aikana (varsinkin, mikäli ei tunne omia kykyjään).
- Riski muuttua painajaiseksi.

SEKÄ ETTÄ
- Erittäin mukavuudenhaluisia joka asiassa - voitaisi väittää olevan jopa hiukan laiskoja.
- Kykenevät kontrolloimaan myös muiden unia.