Pelaaminen
Pelaaminen tapahtuu yksikön kolmannessa persoonassa, eli hän -muodossa. Pelatessa aikamuotona tulee käyttää mennyttä aikamuotoa (imperfekti) tai nykyhetkeä (preesens) oman harkinnan mukaan. Hyväksymme kuitenkin yksinpelien pelaamisen yksikön ensi eli
minä -muodossa.

Toivomme, että peliviestit kirjoitettaisi lähtökohtaisesti hyvällä suomen yleiskielellä; tämä ei kuitenkaan sulje puhekielisten ilmauksia pois esimerkiksi hahmon puheenparresta tai ajatuksista. Hahmon suorat ajatukset tulisi kuitenkin erottaa muusta tekstillä kursivoinnilla ja heittomerkkien väliin laittamisella: ("Onpa tänään todella kaunis ilma!" hän ajatteli itsekseen nauttiessaan päivittäisestä puistokävelystään.) Varsinaiset repliikit tulee myös erottaa tekstistä lainausmerkein: ("Hyvää päivää, herra presidentti!" tokaisi vastaehdokas vaalit hävittyään.)

Arvostamme lukijaystävällisyyttä, ja tästä syystä pyydämme kaikkia pelaajiamme muistamaan kappalejaon käytön peliviesteissään. Samaisesta syystä suosittelemme, että jokainen oikolukisi kaiken foorumille lähetettämänsä pelillisen materiaalin etukäteen. Tähänkin tarkoitukseen on olemassa nopeita ja näppäriä apuohjelmia: esimerkiksi tämä. Kukaan ei tietenkään kierrä foorumilla pilkkuviilan kanssa, mutta toivomme jokaisen tekevän edellä mainitut pienet asiat pelaajaystävällisemmän foorumin eteen.

UD:ssa ei ole käytössä peliviestien enimmäis- tai vähimmäisrajoituksia. Panostamme sisältöpainoitteiseen ja tilannekohtaiseen pelaamiseen. Muistathan tästä huolimatta, että pelin luontevan etenemisen nimissä vastapelaajalla tulee olla jotain, mihin tarttua omassa vastauksessaan. Peliviestejä on hyvin eripituisia, mutta keskiarvo lienee noin 200 sanan paikkeilla. Poikkeuksen muodostavat nopeatempoiset online -pelit, joiden peliviestit ovat usein tavanomaista lyhyempiä.

Erota pelilliset asiat ja off game! Mikäli haluat kertoa jotain vastapelaajalle pelin ulkopuolella, merkitse se viestiisi erikoismerkkien (esimerkiksi kauttaviivat) väliin. Tässäpä yksi vaihtoehto: // Anteeksi kestosta! //.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä seikkana haluaisimme muistuttaa, että on kohtelias ja tyylikäs tapa päättää hyvä pelikokemus kiittämällä vastapuolta viimeisessä vastauksessa. Pidemmittä puheitta, nautinnollisia pelihetkiä!


 • KAKSINPELI : Kaksinpeli on tavallinen kahden pelaajan välinen peli.

 • YKSINPELI : Yksinpeli on erikoispeli, jossa esiintyy tavallisesti vain omia hahmoja. Mikäli yksinpelissä on tarkoitus esiintyä myös muiden hahmoja, muistathan pyytää tähän luvan heidän pelaajiltaan! Huomaa tällöinkin, ettet voi varsinaisesti pelata toisen hahmolla edes yksinpelissä - maininta ja mahdollinen tervehdys ovat sallittuja.

 • RYHMÄPELI : Ryhmäpeli on nimensä mukaisesti kolmen tai useamman henkilön pelaama peli. Muistathan, että ryhmäpeliä suunniteltaessa on hyvä sopia mukana olevien pelaajien kanssa vastausvuoroista!

 • ONLINEPELI : Onlinepeli on nopeatemponen erikoispeli, jossa peliviestit ovat usein tavanomaista lyhyempiä. Onlinepelissä huomion painopiste ei ole samalla tavalla ympäristössä tai muissa peliviestiin sisältöä tuovissa elementeissä. Onlinepelit pelataan yleensä yhdeltä istumalta loppuun asti; näin ollen ne ovat usein lyhytkestoisia. Mikäli peli ei pääty yhdellä pelikerralla, pelaajien on syytä sopia peliviestien ulkopuolella sen jatkamisesta.

 • KIELIPELI : Kielipelit ovat vieraalla kielellä kirjoitettuja erikoispelejä. Suosituin pelikieli on englanti. Kielipeleistä tulee aina sopia vastapelaajan kanssa. Kielipeleille ei ole rajattu mitään tiettyä aluetta, joten ne voidaan sijoittaa mihin tahansa normaalien pelien tapaan.

  Hahmojen puhevuorot - ja ajatukset - on mahdollista kirjoittaa joko suomeksi tai englanniksi myös tavallisissa peleissä. Oletusarvoista on, että repliikit ovat suomeksi. Englanninkielisistä repliikeistä tulee siis sopia vastapelaajan kanssa.

 • VAPAA PELI : Vapaa peli on erikoispeli, jonka pelaajia ei ole päätetty etukäteen. Kuka vain voi aloittaa vapaan pelin, ja kuka tahansa voi ottaa siihen osaa. Mikäli aloitat vapaan pelin, muistathan ilmoittaa aloitusviestissä, kuinka monta pelaajaa voi osallistua peliin. Kun osallistujamäärä on täynnä, osallistujat tulee merkitä aloitusviestiin.


 • Jokaisen pelin aloitusviestiin tulee merkitä muutamia tietoja: mukana olevat hahmot pelaajineen, päivämäärä, pyöreä vuorokaudenaika ja tapahtumapaikka. Alla esimerkki:


  N.N. 1 (pelaaja1) & N.N. 2 (@pelaaja2)
  Torstai 12.05.2016, iltapäivästä
  Bourbon Street, New Orleans


  Lisääthän pelissä mukana olevat hahmot myös "Viestiketjun info (hahmoesittelyn info, peliin osallistuvat hahmot)" -kohtaan, joka löytyy otsikon alapuolelta. Mikäli pelisi on vapaa, kirjoita tähän kohtaan "vapaa peli/vapaa".
  Pelaamisen tueksi
  Inspiraation lähteenä on mahdollista hyödyntää muun muassa kirjoja, televisiosarjoja ja elokuvia. Peliviestiä voi myös värittää esimerkiksi lisäämällä siihen gif-muotoisen kuvan, joka kuvaa mielestäsi tilannetta erityisen hyvin. Älä kuitenkaan villiinny täysin niiden käytössä - jokaiseen peliviestiin ei tarvitse lisätä animaatioita.

  Monilla hahmoilla on taipumus kehittyä pelien myötä useilla eri tavoilla, ja useimmiten onkin hauskaa suunnitella hahmoon radikaalisti vaikuttavia tapahtumia. Otathan tämän huomioon; mikäli pelissä tapahtuu esimerkiksi vakava pahoinpitely, ja hahmosi on luonteeltaan herkkä, kokemus on luultavasti traumatisoiva ja vaikuttaa hahmon luonteeseen sen mukaisesti. Vaikka roolipelissä mukana onkin yliluonnollisia olentoja, pyrimme tässä suhteessa realismiin.

  UD:ssa on mahdollista luoda hahmoja varten erillinen moodboard niille tarkoitettuun osioon - sinne voit lisätä esimerkiksi hahmoasi muistuttavia kuvia tai lainauksia - eikä kuvissa tarvitse olla juuri hahmosi kasvomalli.