Louisiana
Louisiana on Yhdysvaltojen neljänneksi eteläisin osavaltio, jossa puhutaan äidinkielinä sekä ranskaa että englantia. Väkiluvultaan Louisianan suurin kaupunki on New Orleans, mutta pääkaupunki on silti pienikokoisempi Baton Rouge. Alunperin Louisiana kuului Ranskalle, mutta Yhdysvallat osti Lousianan territorion itselleen 1800-luvun alkupuolella.
Maantiede
Louisiana sijaitsee Meksikonlahden pohjukassa Mississippijoen suistoalueella. Sen rajanaapureita ovat Mississippin osavaltio idässä, Arkansas pohjoisessa ja Texas lännessä. Eteläisessä osassa osavaltiota viljellään sokeriruokoa ja keskiosissa riisiä. Puuvillaa taas viljellään joka puolella.

Lähes puolet Lousianan pinta-alasta on suota ja Mississippin tulvamaata. Maaa-alasta suurin osa puolestaan on ylänköä; lähinnä preeriaa ja metsää. Louisianan korkein kohta on Driskill Mountain, joka sijaitsee luoteessa.

Vuoden kuumimpia kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin keskimääräinen lämpötila voi nousta yli kolmenkymmenen (30) asteen. Kylmintä on tammikuussa, mutta silti keskimääräinen talvilämpötila on varsin korkea: Nollasta kymmeneen astetta.
Väestö
Louisianan asukasluku oli vuonna 2016 4,6 miljoonaa henkeä. Vastasyntyineiden etninen jakauma vuonna 2017 oli seuraavanlainen: 58,4 %:a oli valkoihoisia, 38,6 %:a taas tummaihoisia, 2,3 %:a aasialaisia, 0,6 %:a alkuperäiskansojen edustajia ja 7,4 %:a enemmän kuin yhden rodun edustajia. Valtauskonto on kristinusko, jonka kirkkokunnista vahvimmin pärjäävät roomalaiskatolinen kirkko, babtistit ja metodistit. Vaikka englanti ja ranska ovatkin Louisianan tärkeimmät kielet, noin 99 %:a väestöstä puhuu englantia ja vain noin 7 %:a ranskaa. Muita vähemmistökieliä ovat espanja, vietnam ja saksa.

Huomaathan, että yliluonnolliset olennot sisältyvät väestölaskentoihin tavallisinä ihmisinä, eikä kukaan tunne heidän osuuttaan kokonaisväestöstä. Vaikka Louisiana on viime aikoina houkutellut olentoja, heidän osuutensa väestöstä on varsin pieni.
Hallinto ja lainsaadantö
Louisiana on Yhdysvaltain osavaltio, ja sitä sitovat liittovaltion kaksikamarisen kongressin ja presidentin hallinnon (keskushallinto) tekemät valtakunnalliset päätökset. Kaksikamarisen edustajahuoneen ylähuone, senaatti, voi muun muassa tehdä esityksiä laeista (lukuun ottamatta verotukseen liittyviä lakeja), ja hyväksyä ratifioinnin ehtona olevia sopimuksia. Senaatissa on 100 senaattoria, ja jokaisesta osavaltiosta valitaan asukaslukuun katsomatta kaksi senaattoria. Senaattorin kausi on kuusi vuotta, ja molemmat senaattorit valitaan erikseen. Yhdysvalloissa järjestetään senaattorinvaalit joka toinen vuosi, joten osavaltion senaattorit ehtivät istua neljä vuotta samaan aikaan senaatissa.

Tehdyt lakiehdotukset vaativat paitsi senaatin, myös edustajainhuoneen hyväksynnän. Edustajainhuone on Yhdysvaltain kaksikamarisen kongressin alahuone, ja siellä istuu 435 äänivaltaista edustajaa. Heidät valitaan joka toinen vuosi vaaleilla, ja valittavien edustajien määrä on sidonnainen osavaltion asukaslukuun. Louisianalla on kuusi edustajaa edustajainhuoneella. Edustajainhuoneella on esitysoikeus kaikkien niiden lakien osalta, joilla pyritään hankkimaan rahaa tai saattamaan alulle virkasyyteprosessi. Lakialoitteen on saatava kummankin kamarin hyväksyntä, ennen kuin se etenee presidentin vahvistettavaksi.

Louisianassa lainsäädäntövaltaa käyttää osavaltion kaksikamarinen parlamentti, jonka jäsenmäärä vaihtelee vaalikausittain;ylähuoneessa eli senaatissa on enintään 39 jäsentä, alahuoneessa eli edustajainkokouksessa enintään 105 jäsentä. Ylintä toimeenpanovaltaa Louisianassa käyttää kuvernööri (paikallishallinto). Louisianassa on käytössä poikkeuksellinen laki, jonka nojalla neljännestä rikoksesta seuraa aina elinkautinen vankeusrangaistus - riippumatta rikosten vakavuudesta. Jopa 98 prosenttia Yhdysvalloissa väkivallattomista rikoksista langetettavista elinkautisista rangaistuksista langetetaan Louisianassa.
Juhlapyhät
New year's Day - uusi vuosi, 1. tammikuuta
Epiphany - loppiainen, 6. tammikuuta
Martin Luther King's Day - Martin Luther Kingin päivä, vietetään aina tammikuun kolmantena maanantaina
Groundhog Day - Murmelin päivä, 2. helmikuuta
Valentine´s Day - Ystävän päivä, 14. helmikuuta
President´s Day - Presidenttien päivä, vietetään helmikuun aina kolmantena maanantaina
Mardi Gras - rasvatiistai, vietetään 46 päivää ennen pääsiäistä, ajankohta vaihtelee vuosittain helmi-maaliskuun välillä
May Day - Vappu, 1. toukokuuta
Mother´s Day - Äitienpäivä, vietetään aina toukokuun toisena sunnuntaina
Flag Day - Lipun päivä, 14. kesäkuuta
Independence Day - itsenäisyyspäivä, 4. heinäkuuta
Halloween, 31. lokakuuta
Veterans Day - veteraanipäivä, 11 marraskuuta
Thanksgiving Day - Kiitospäivä, juhlitaan Yhdysvalloissa aina marraskuun neljäntenä torstaina
Christmas Day - joulu, 25. joulukuuta

Ps. Huomaathan, että linkit vievät englanninkielisille sivuille!
Kuvagalleria